Slow Design Studio

View Original

NATURLIG GUL PÅSKE

Påsken er en fin høytid. Kanskje den fineste på året synes jeg. Våren er i gang, lyset er tilbake og hele den deilige sommeren ligger foran oss og glitrer der fremme. Da drar mange av oss merkelig nok til fjells, og lar påsken bli en slags seremoni for å takke av vinteren og ønske våren velkommen. Det er solens tilbakekomst som har gitt oss tradisjonen å pynte med gult til påske. Fargen symboliserer sol, lys og nytt liv.

SOLENS TILBAKEKOMST

Mine påskegule innslag begrenser seg til bivokslys og plantefargede garn og egg. Kanskje kjøper jeg blomster, men det er først og fremst lyset og følelsen av at naturen våkner til liv som gir påskestemningen for meg. Jeg tilber solen, og elsker lange, lysere dager, hvorav så mange som mulig kan tilbringes med sol i fjeset, enten det er på ski eller i hytteveggen, med strikketøy og bøker.
Frokoster med egg i alle varianter, gjør at vi også spiser mye gul mat, (mens påskeegget må vente til påskeaften). Og siden det alltid er fullmåne i påsken kan vi også få besøk av en stor gul fullmåne om vi er heldige og himmelen er skyfri. Da blir påsken komplett for meg.

Har du tilgang på bivoks kan du dyppe lys, eller gjøre som datteren min har gjort opp igjennom årene; laget skulpturer av hendene sine ved å dyppe de i smeltet bivoks og lirket de forsiktig av etter at voksen stivnet. Ettersom bivoks smelter på lavere temperatur enn parafin og stearin går dette fint (men kjenn på den først). Les mer om hvordan du gjør det her.


PLANTEMAGI

Farg eggeskallet gult ved å koke de sammen med skallet fra gul løk. En knallgul farge får du av gurkemeie. Du kan også spise eggene først, og koke skallet etterpå for å lage sjokoladeegg. Da smelter du sjokolade i vannbad og fyller de rene gulfargede eggeskallene med sjokoladen. Det ser innbydende ut i godteskålen.


Lage dine egne påskekyllinger ved å lage dusker i garn som du fester på ben av bjørkekvister og nebb av en kvitknopp. De kan plantefarges gule, gjerne sammen med andre ting du har strikket, eller du kan farge garnet før du lager noe av det. Alle naturmaterialer tar farge, men i ulik grad. Du vil kunne trenge mer farge i suppa, eller la det virke over lenger tid, men prinsippet er det samme. Ullgarn kan varmes helt opp til kokepunktet uten å krympe så lenge det ikke er friksjon, rør eventuelt forsiktig i gryta. Hvis du vil skylle garnet etter farging så pass på at du bruker samme temperatur som fargevannet. (men det kan gjerne ligge i gryta til det har blitt kaldt, det er brå temperaturendringer som kan få garnet til å krympe eller endre struktur.)

Det er veldig mye plantemateriale i naturen som gir ulike nyanser av gult. Bor du i et sted av landet hvor løvet allerede har begynt å sprette kan du bruke det også for å få en frisk fin gulfarge, men for mange av oss er det for tidlig. Lyng kan brukes, tørket løv, og også kongler og granbar kan gi en nydelig varm gulbeige farge. Bark og flere ulike typer tjuke vil også kunne gi fine gulfarger. Du vil ofte få andre resultater og svakere farger på fargene av ting du høster nå fremfor når om sommeren, men resultatene kan bli helt nydelige, og alle sjatteringene spiller vakkert sammen.


Naturfarger gir mange nyanser, og rommer en rikere opplevelse av fargene enn det syntetiske farger makter. La gleden over våren fylle deg mens du holder på, trekk inn duftene, og kjenn at du det er solens krefter du gjenskaper. Det er bare å prøve seg frem, og leke seg med alt det naturen kan by på. Lek og eksperimenter, det er morsomt å gjøre sammen med barna også.

Med ønske om en god og helt naturlig gul påske.