Slow Design Studio

View Original

VELKOMMEN TIL MÅNESTUA

Nå er vi her.
Vi har landet i dette som for meg er drømmen. Huset ved skogen, ved fjorden, med låven, jordene, himmelen og uglen som tuter hver kveld. Huset med sjel, og en litt hemmelig historie. Det er 8 uker siden vi flyttet, og jeg har ikke delt et ord med dere.

Å flytte er en stor prosess, fysisk og emosjonelt. Jeg har gledet meg så lenge til dette, mobilisert alle mine krefter for å få det til å skje, og deretter gjennomføre så godt som mulig. Derfor har det vært stille fra meg. Jeg hadde behov for å samle meg, bli kjent med huset. Lytte og være i det, kjenne etter hva det innebærer før jeg begynner å formidle noe rundt det jeg erfarer. Å skape et hus om til et hjem handler like mye om det energetiske som det materielle. Det tar tid og tilstedeværelse og vi er fortsatt bare på introdukjsonen av et nytt eventyr. Men det er på tide å presentere dere for vårt nye hjem - Månestua.

Å SKAPE ET NYTT HJEM

Vi kaller henne Månestua, litt fordi foreldrene mine bor i et lignende hus som er heter Solstua, litt fordi vi kan følge månens gang nesten kontinuerlig her, men mest fordi huset har en aura av noe litt mørkt og mystisk, noe innadvendt, - akkurat som månen.
Det ble bygget i 1921 av bunnsolide materialer. Det har masse sjel med mange vakre detaljer, og heldigvis er mye av det orignale bevart. Allikevel er det gjennom årenes løp også gjort endringer her, og vi ønsker selvsagt også å sette vårt preg på stedet. Noen moderninseringer må til i form av mer energiøkonomiske løsninger, og bedre funksjonalitet, men forøvrig ønsker vi like mye å gjøre det til vårt ved å fjerne og reversere det vi mener ikke tjener huset.

Gulvene i huset er originale og består av eikeparkett og furugulv. De ble fantastisk flotte da vi fikk slipt av tykke lag med gammel lakk og maling.
På sikt har jeg planer om å fjerne malingen på de vakre dørene også. Vegger og lister som allerede var malt har jeg malt over med naturlig kalk og mineralmaling. Jeg klarer sjeldent å forholde meg til ferdigblandede farger, men mixer og nyanserer til jeg blir fornøyd. Fargene skal stemme gjennom hele dagen, følge lysets gang i huset, gi den rette stemningen, og forøvrig passe sammen med gulv og møbler som allerede eksisterer. Jeg er ganske følsomt for sånt, og jeg gir meg ikke før jeg er fornøyd. Jeg synes dessuten flere tynne strøk i ulike nyanser skaper dybde og liv i veggene.

Elements of Nature produserer veggpuss basert på en mix av norsk leire og urter. Vi har lagt dette på kjøkkenveggen i den naturlige fargen (ikke tilsatt noen pigmenter), med linolje som beskyttelse blir fargen varm beige med en helt nydelige tekstur.

Den hundre år gamle eikeparketten er slipt og vokset og har fått en helt nydelig glød. Veggene er malt. Rommet er forøvrig innredet med redesign og vintage funn. Luna er også fornøyd med sitt nye hjem.

De gamle gulvene slipte vi helt ned, og deretter har jeg satt de inn med linoljesåpe. Linoljesåpen beskytter treet, og gjør gulvet enda vakrere med tiden.

og så har vi fått en liten nydelig pus … Hun heter Aurora.

Vi leter og finner så mye flotte gamle møbler. Det er så givende å innrede med solide ting, som allerede har levd lange liv, og blir glade for å tas vare på videre.

Den gamle sjenken i eik stod igjen etter forrige eiere, og har visstnok bodd her alltid. Den har nydelige utskjæringer, og balanseres fint mot det råere uttrykket fra min villstrikkede lampe i brenneslegarn og den kule kjemi vasen fra Fransk Bazar.

Levende ild er viktig for et hus som dette, en vintage design ovn fra danske Scan skal monteres på kjøkkenet.

Det foreløpig mest ressurskrevende inngrepet vi har gjort er på kjøkkenet, der vi har etterisolert vegger og gulv, og åpnet opp mellom kjøkken og spisestue. Slik at lyset kan flomme fritt gjennom rommene, og kjøkkenet får den romslige følelsen vi liker. Jeg skal lage en egen artikkel på kjøkkenrenovasjonen etterhvert, så mer detaljer kommer. Foreløpig nøyer jeg meg med å si at vi er svært fornøyd med materialkombinasjonen vi endte opp med, restene av det gamle originale panelet, kombinert med ny leirpuss fra Elements of Nature, som er et norsk produkt med norske råvarer av leire og urter, og behandlet med linolje. Det gir en helt nydelig tekstur og følelse, og komplementerer og balanserer de gamle panelene fint.

Det er veldig tilfredsstillende å se hvordan møbler og ting vi hadde med oss fra vårt forrige hjem fint tilpasset seg et nytt hus i en helt annen stil. Vi har i tillegg komplementert med flere møbler ettersom dette huset er større og har flere rom. Jeg elsker å lete etter skatter i bruktbutikker, loppis og på finn, og for en skattejakt jeg har hatt. Det føles helt fantastisk å kunne gi nytt liv til kvalitetsmøbler, og se hvordan alt går opp i en høyere enhet. Hurra for alle som orker styret med å gi bort fremfor å kaste!! Mer om dette kommer snart!

Utover våren blir det mer fokus på låven og uteområdene. Jeg gleder meg vilt til å begynne å dyrke og har allerede begynt å lage dyrkeplaner. Jorda her har ikke vært driftet på mange år, og er gjengrodd og preget av busker og ugress, så her er forbedringspotensialet stort. Med tid og stunder skal det bli en stor deilig oase av regenerativ skjønnhet.

Jeg gleder meg så mye til å dele prosessene med dere, og ikke minst invitere hit på kurs og events.

Veggene er malt med kalkmaling som gir dybde og liv til veggene i rommene.

Vårt gamle spisebord i brent flammebjørk passet helt perfekt i spisestua, og har fått fin utsikt til Oslofjorden utenfor.

Etterhvert skal jeg skrape ned dørene, jeg tror det gjemmer seg helt nydelig treverk under malingen, sannsynligvis eik.

Jeg elsker de nydelige gamle lysekronene med alabastskjermer. De hadde ikke passet inn i vårt forrige hjem, men her sklir de rett inn og tilfører eleganse og sjel.