ANDRE TURMÅL

ÅMOTKOLLENE

Nærområdet rundt hytta er et turmål i seg selv og verdt å nyte. Åmotkollene byr på flott utsikt over Oslofjorden. Åmotkollene, som er området hytta ligger i, er navnet på åspartiet mellom Aurevannet og Kampekleiva, dalen fra Tobonn til Kampen. Det høyeste punktet heter Åmotkollen og er 459 moh. Kolletuppen i vest og Krokskollen i øst, gir begge flott utsikt. Når du vandrer i området rundt kollene vil du finne at gjemt blant all vegetasjon finnes det mange hytter i området, særlig rundt vannene, men også på toppen av “hver kolle”. Området er ellers preget av bratte åssider, til dels med stup, i alle retninger unntatt mot nordvest.

Området nedenfor hytta ble for noen år siden rammet av en stor skogbrann og naturen der bærer fortsatt preg av det. De forkullede trerestene gjør inntrykk, men også det intenst grønne som vokser frem og minner om nytt liv alltid oppstår. Det gir også en påminner om bålforbudet som gjelder fra 15. april til 15. september.

KOLLETUPPEN

Kolletuppen er et fint turmål fra Makeløs, som vil gi deg en flott utsikt utover Lommedalen. Derfra kan du se gårder, enger, jorder og skogene som til sammen utgjør den lille, koselige dalen. Grønt og vakkert og sommeren, og fargesprakende om høsten. Fra utsiktspunktet kan du følge Lomma sørøstover mot Bærums verk og helt til Kolsåstoppene som er synlig i horisonten. Landskapet rammes inn av skogkledte åser, som Vensåskollane, Trulsrudkollen, Haugsåsen og Eineåsen. Det er et yndet turmål for lokale lommedøler så her kan du regne med å treffe på andre hyggelige turgåere.

L-steinhytta

L-steinhytta er også et fint turmål om man vil ha en god historie med på turen. Den ligger nord for Jonsrudkampen. Navnet kommer fra en grensestein med bokstaven L hugget inn i steinen. "L" var buemerket til Familien Leuch som var eiere av Sørkedalsgodset 1665 - 1773, og ble hugget inn 29 steder i bergvegger og jordfaste steiner for å markere skillet mellom Leuchemarken, som hørte til Bogstadgodset, og skogsallmenningen i Lommedalen. I dag markerer de grensen mellom Løvenskiolds eiendommer og Gårdsskogene i Lommedalen. Dette er også grensen mellom Østre og Vestre Bærum.

L-steinhytta ble bygget i 1939 (ferdig i 1940) av en guttegjeng som kalte seg Poseklubben. De kjøpte tomten av Øvre Jonsrud i 1938. Hytta sto ikke på noen kart den første tiden, og tyskerne visste ikke om den. Den ble derfor brukt til hemmelige møter og skjulested for medlemmer av Milorg. Hytta er merket med en plakett, satt opp av Hjemmefrontmuseet, som vitner om aktiviteten her.

Hvis du vil gå til L-steinhytta, er det best å gå tilbake til den øvre parkeringsplassen og videre innover derifra. Etterhvert kommer du inn på rødmerket løype til Vidvangen og følger denne et stykke til du tar av en tydelig sti til høyre opp til hytta.



Ca. 150 m syd/sydøst for hytta ligger L-steinen. For å komme til denne steinen går man syd/sydøstover gjennom skogen rett nedenfor hytta. Man kommer snart til en myr man kan følge i østre (venstre) kant. Etter myra er det et kort stykke gjennom skog frem til steinen, som har en liten varde på toppen. Den ligger der det begynner å gå bratt nedover. Man må se steinen fra øst for å se L-en.

(Posisjon: 32V 583070E 6654110N)

Dersom du er interessert i 2. verdenskrig er også Hellerudmyra i nordvest en kuriositet. Det fungerte som slippmyr i sluttfasen av 2. verdenskrig, og Lommedalstroppen hadde høy aktivitet i et relativt utilgjengelig terreng.

God tur!

Marianne Vigtel Hølland

Slow Design Studio is a creative studio, working to counteract fast life and the disappearance of local traditions. Through a Slow approach to design and communication, I want to promote reflection and a more conscious approach to how the everyday choices you take has consequences, for yourself and others. Slow Design is not a pace, it is a mindset.

http://www.slowdesign.no
Forrige
Forrige

ANDRE FASILITETER PÅ MAKELØS

Neste
Neste

SOMMER PÅ MAKELØS - TURMÅL OG BADEVANN